Rent a car blog

Blog | Kako ostati fokusiran tokom duge vožnje

Kako ostati fokusiran tokom duge vožnje

Vreme odmora je i vreme za duga putovanja automobilom. Duga putovanja, saobraćajne gužve i nezgode su deo svakodnevnog života. Naši saveti će vas držati budnim, fokusiranim i bezbednim na dugim putovanjima automobilom.

Kako dugo putovanje automobilom učinite prijatnim za vozača i za putnika?

Provera bezbednosti automobila

Sigurnost putovanja je glavna stvar i zato vam savetujemo da proverite automobil pre nego što krenete na put:

  1. Da li brisači, svetla i baterija rade ispravno?
  2. Ima li kompleta prve pomoći?
  3. Da li su farovi netaknuti, čisti i pravilno poravnati?
  4. Nivo ulja, ulje za kočnice, rashladna tečnost, tečnost za pranje?
  5. Pritisak u gumama može uticati na upravljanje vozilom, skretanje u krivinama, kočenje i potrošnju goriva. Obavezno proveriti!

Uz ove savete, duga vožnja će biti opuštenija za vas i ostale putnike

Dobro odmoran za volanom: Dobro spavanje prethodne noći je od pomoći. Ako to nije slučaj, ima smisla da se naspavate pre nego što krenete na put. Ovo olakšava telu da se nosi sa putovanjem. Osam sati je idealno.  

Izbegavajte vožnju u najpospaniji period dana: Unutrašnji sat vašeg tela će vas uspavljivati između ponoći i 6 ujutru i ranog popodneva, pa pokušajte da smanjite potrebu za vožnjom u to vreme.

Sedite uspravno u auto: Pravilan položaj sedenja omogućava neophodan sveobuhvatan pregled u drumskom saobraćaju i važan je faktor bezbednosti.

Vežbe tokom vožnje: Na primer, istezanje glave prema krovu vozila. Ovo rasterećuje  kičmu.Ili  pritisnite glavu na pravilno podešen naslon za glavu.

Pravite pause: Preporuclivo je nakon svaka dva do tri sata vožnje pauza od 10 - 15 minuta.

Jedite lagano, pijte dovoljno: Izbegavajte alkohol i druge sedative: ove supstance mogu ometati kvalitetan san i mogu vas ostaviti pospanim sledećeg dana. 

Oprez: Kafa i energetska pića samo daju kratkoročni podsticaj, ali ne poboljšavaju vreme reakcije.

Defanzivni stil vožnje: Kada je reč o defanzivnoj vožnji, to je najefikasnije ponašanje u saobraćaju, čiji je glavni motiv izbegavanje opasnosti. Odbrambena vožnja svoju filozofiju zasniva na 3 osnovna principa:

  1. ZABRANJENO – NIKAD!
  2. OBAVEZNO – UVEK!
  3. NEKADA NI ONO ŠTO JE DOZVOLJENO!

Dremka: Ako primetite da ste umorni, odspavajte. Za kratak odmor dovoljno je 20 do 30 minuta sna.

Hitno zaustavljanje: Važno je ozbiljno shvatiti prve znake umora: zevanje, osetljivost na odsjaj, pečenje očnih kapaka, često treptanje, napetost u mišićima ramena i leđa, blaga glavobolja su signali upozorenja iz tela. Ako ste umorni, trebalo bi da prestanete da vozite. Zaustavite se na bezbednom mestu, odmorite pa tek onda nastavite put.

Mnoge nezgode su uzrokovane umorom. Iako su veoma umorni, mnogi vozači sede za volan, što znači da preuzimaju značajan rizik. Na kraju ugrožavaju ne samo sebe, već i druge učesnike u saobraćaju. 

Ako se pridržavate naših saveta, vaša vožnja će biti bolja i bezbednija!   

Želimo vam prijatan i srećan put! Rent a car Niš Royal

Autor | Suzana Trajkovska

Suzana Trajkovska

Slični blogovi

Kako izbeći štetu na iznajmljenom automobilu

Izbegavanje oštećenja iznajmljenog automobila je neophodno kako bi se izbegli dodatni troškovi i komplikacije kod osiguravajućeg društva ili agencije za iznajmljivanje automobila.

Ograničenja kilometraže prilikom iznajmljivanja automobila

Ograničenja kilometraže prilikom iznajmljivanja automobila su pravila koja određuju koliko kilometara možete preći iznajmljenim vozilom bez dodatnih troškova.